Knox Urbane Pro shirt – recension

For English click here

Den här recensionen är baserad på två månaders daglig användning av Knox Urbane Pro skjortan*. Jag använde den varje dag under min resa i Irland och England, samt under hemresan genom Frankrike på väg tillbaka ner till Spanien. Under resan erfor jag minst sagt varierat väder, från regn och storm i Irland till tryckande hetta i Frankrike och Spanien. Under resan provade jag Urbane Pro med olika typer av undertröjor och med olika kompletterande lager utanpå. Jag kan avslöja redan nu att jag tycker det är en toppenprodukt och därmed bespara dig den tid det tar att läsa hela recensionen – men, häng kvar om du vill veta varför jag starkt rekommenderar Urbane Pro.

Varför köpte jag den? Jag såg Knox Urbane Pro i en annons på nätet före sommaren, den såg så cool ut (i dubbel bemärkelse) så att prova skjortan blev ett av mina mål med min semesterresa. Knox har ännu inte någon distributör i Spanien och i Sverige är den lite svårt att få tag på, så därför mejlade jag Knox innan min Irlandsresa. De rekommenderade mig att ta kontakt med Overlanders AMI i Gorey, Irland, där jag skulle kunna prova skjortan innan jag bestämde mig för om jag ville köpa den. Knox speciella lager på lager-system tilltalade mig eftersom jag var trött på att skydden i min sommarjacka inte satt på rätt plats utan kasade runt. Jag letade efter ett säkrare alternativ men utan att för den skull behöva ge upp den komfort som en ventilerad sommarjacka ger. Jag är känslig för värme och får lätt värmeslag, så jag sökte efter någonting som uppfyllde mina krav på säkerhet och komfort.

Passform: Urbane Pro dam finns i S till 3XL. Storlek Lpassar mig perfekt. Jag rekommenderar starkt att prova skjortan innan köp eftersom Urbane Pro’s design är så olik konventionella jackor, för mig var det ovärderligt att få professionell hjälp med att välja rätt storlek. Jag är van vid löst sittande kläder så initialt kändes skjortan för tajt men när jag väl började använda den så vande jag mig snabbt vid passformen och nu kan jag inte tänka mig en större. Skjortan är tänkt att användas med bara en tunntröja under, t.ex. underställ eller en t-shirt, och därför sitter skydden alltid på rätt plats och skyddar armbågar, axlar och rygg. Skydden är gjorda av ett material som formar sig med hjälp av kroppstemperaturen vilket gör att de följer kroppsformen på ett bekvämt sätt och jag märker dem knappt. Jag sov t.o.m. i min skjorta på färjeöverfarten mellan Poole och Cherbourg utan att störas av skydden, ett hyfsat bra betyg på komfort.

Säkerhet: Eftersom passformen är så kroppsnära så sitter skydden alltid på rätt plats. Skydden är CE-certifierade och själva skjortan har A-certifiering, vilket betyder för ”urban use”, alltså stadskörning. Ganska uppenbart i och med namnet. Eftersom själva skjortan är av slitstarkt material behövs inget ytterligare lager, åtminstone inte i hastigheter upp till ungefär 70km i timmen. Men när jag på väg ner genom Frankrike låg runt 120k/h på motorvägen kände jag att ett extra slitstarkt lager hade suttit fint – det var ju knappast stadskörning. Dock var det alldeles för varmt för ett extra lager den dagen, och som jag nämnde tidigare är jag känslig för värme, så jag njöt av ventilationen istället.

Design: Urbane Pro finns i tre olika färgställningar; svart, svart med jeansdetaljer samt grå och svart med jeansdetaljer. Skjortan finns i både herr- och dammodell. Damjackan har två små sidfickor som är perfekta för förvaring av småsaker, t.ex. nycklar eller en liten plånbok. Jag valde den grå damjackan och ger den extra poäng för den coola designen där armbågs- och axelskyddens fickor är sydda i svart vilket jag tycker ser futuristiskt ut på ett sci-fi-sätt som passar min personlighet. Plus att grått är min favoritfärg för sommarutrustning, det drar inte åt sig värme i solen och smutsen syns inte så mycket.

Funktion: Utrustningen från Knox fungerar efter lager på lager-principen på ett liknande sätt som när du klär dig för utomhussport; underställ – skydd – varmt/vindskyddande/regntåligt lager. Jag använde Urbane Pro med flertalet olika kombinationer av underställ och utanpå-lager beroende på vädret under resan och jag använde de kläder jag hade i min packning samt Knox-jackan ”Olivia”, vilken jag kommer att recensera separat senare under hösten. Om man vill koppla ihop skjortan med sina byxor går det att göra med hjälp av två öglor att haka i skärpet. Det finns även tum-öglor för att förhindra att skjortan kasar upp på vristen.

Jag uppskattar flexibiliteten, med underställ och Urbane Pro kan jag lägga till precis vad som helst beroende på väder. Somliga dagar på Irland var jag tursam nog att kunna köra utan någonting utanpå, men i ärlighetens namn så var de tillfällena få. Oftast behövde jag ett varmt lager och/eller min regnjacka.

Eftersom Urbane Pro är helt ventilerad, d.v.s. den är ventilerad överallt, inte bara i sektioner som konventionella sommarjackor, så kyler vinden mycket effektivt. Personligen så behöver jag en tröja utanpå om det är under 25 grader, är det svalare lägger jag till en vindjacka och kanske en väst för att hålla bröstet varmt. Om det är kallt och regnigt fungerar en fleecetröja och en regnjacka fint, eller Knox-jackan Olivia som är skapt för ändamålet och helt vind- och vattentät.

Om det är riktigt varmt, vilket för mig innebär över 28 grader, använder jag Urbane Pro med endast en undertröja. Min favorit är en silkeströja med lång ärm. I temperaturer över 32, som det t.ex var i slutet av augusti när jag körde ner genom Frankrike, blöter jag min undertröja och/eller min halsvärmare för att förhöja den kylande effekten. Eftersom skjortan är fullt ventilerad vill jag även utfärda en varning, om du sticker ut och kör en långtur och det kommer bli kyligare framåt kvällen kan det vara lämpligt att packa ner en vindjacka för hemfärden. Annars kan det bli lite väl svalt om bröstet. Någon form av halsvärmare är lämpligt på kvällen, när det är mycket mygg och insekter, skjortan har ingen krage så halsen är utsatt. Jag upplevde inte det som ett problem dagtid, utan bara just i solnedgången. När det är varmt är det såklart skönt att inte ha krage.

Slutsats: Jag uppskattar flexibiliteten som Knox lager på lager-system erbjuder och här är Urbane Pro utgångspunkten. Jag kör motorcykel året runt och i alla typer av väder, jag reser, pendlar, köper mat och gör ärenden, några fall kör jag t.o.m. en söndagstur. Jag behöver riktigt bra och flexibel utrustning som fyller mina behov vid alla dessa olika tillfällen. När jag började köra motorcykel för 20 år sedan satte jag på mig i princip vad som helst som fanns tillgängligt, för det mesta var det herrkläder med dålig passform för min kropp. Tiderna har förändrats, som tur är, nu kräver jag sjysta produkter av god kvalitet som är utformade för kvinnor. Jag tycker Knox Urbane Pro uppfyller mina krav med bravur.

På Knox hemsida kan du läsa specifikationerna för Urbane Pro i detalj samt ladda ner skjortans homologierings certifikat.

Fotnot: Jag har valt att direkt översätta engelska ordet ”shirt” till skjorta, jag kan se att svenska återförsäljare använder olika termer, några använder tröja och andra jacka. Eftersom Knox slogan för plagget är ”No jacket required”, vilket betyder ”ingen jacka behövs” så blir jacka bakvänt tycker jag, och med dragkedja tycker jag inte det är en tröja. Varsågod, en liten lingvistisk och filosofisk fundering så här på lördagskvällen.

Published by

Avatar photo

Åsa

I'm a passionate biker from Sweden. I love to travel, preferably on my motorcycle. Please let me know what you think of my blog! Post a comment or send an e-mail: asa@forza.greynorth.net

2 thoughts on “Knox Urbane Pro shirt – recension”

Comments: