Recension: Knox utrustning och deras lager på lager-system

For English click here.

Jag bor i Spanien och min motorcykel är mitt enda transportmedel. Jag kör året runt och i alla väder: till jobbet, kvällskursen i katalanska, för att handla mat och göra andra ärenden samt på resor i Europa. Mina prioriteringar när jag väljer utrustning är funktion och flexibilitet. Om kläderna dessutom ser bra ut är det bara en bonus. Jag tycker inte om bylsiga kläder och inte heller kläder med inbyggt foder, oavsett om det är löstagbart eller inte, eftersom fodret ändå oftast inte kan användas separat. Det hela blir så opraktiskt och då går det bort för mig.

Knox kläder fungerar enligt ett lager på lager-system, det innebär att kläderna är designade så att de kan kombineras och du kan lägga till eller ta bort lager beroende på vädret. Här recenserar jag följande plagg: Jackan Olivia, Thermal Quilted Jacket Mk1 samt Cold Killers Blue Collection sportjacka och byxor. Jag kommer att beskriva hur jag använder dem, både som motorcykelkläder och som vanliga kläder, samt hur jag kombinerar dem med varandra och med Knox skyddsjacka, Urbane Pro som jag recenserade här.

Även om det var spännande att få tillfälle att prova de här nya kläderna var jag initialt inte övertygad om deras funktionalitet. Hur bekväma och användbara skulle de vara? Skulle de, till exempel, vara mer användbara än mina vanliga fleecetröjor och andra kläder jag använder som ”varmt lager” när jag kör motorcykel eller när jag bara behöver klä mig varmt i största allmänhet? Och utseendet, skulle de fungera som vanliga kläder och uppfylla det för mig viktiga behovet av flexibilitet?

Hur som helst hade jag inte behövt oroa mig för något av detta. Jag upplever kläderna som mycket användbara. Jag har kunnat kombinera dem på ett mycket tillfredsställande sätt beroende på väder och temperatur och har använt dem alla, i olika kombinationer, när jag har kört motorcykel, på väg till och från jobbet och på fritiden i övrigt.

Jag kommer nu gå igenom plaggen var för sig:

Jackan Olivia
Jag valde den blå versionen av Olivia eftersom jag tycker att allting blir bättre med lite färg. Jackan finns även i svart. För att öka synligheten på kvällen har den reflekterande tråd invävt i tyget på ärmarna och på övre ryggen. Detta är utan tvekan min favoritdetalj, det ser riktigt coolt ut! Jag har som sagt använt jackan både vid motorcykelkörning och som vanlig jacka och det är en mycket bra regnjacka som även är vindtät. Som motorcykeljacka har jag använt den dels med enbart skyddsjackan Urbane Pro, dels med Knox Thermal Quilted Jacket och en riktigt kylig dag hade jag även min elektriska Klan värmeväst under. Det blev lite trångt med värmevästen, men inte så illa att jag såg ut som en Michelingubbe. Jackan är lång och det är något jag gillar, detta, i kombination med skärpet gör att ingen kall luft kommer in. Baktill har jackan en vertikal dragkedja som gör jackan lite större att den behåller sin form och inte korvar sig när jag sitter. Olivia har, precis som alla Knox ytterjackor, dragkedjor längs innersömmen under ärmarna och längs sidorna vilket gör det möjligt att justera storleken på jackan. När du öppnar dragkedjorna så blir jackan en storlek större och ger plats för skyddsjackan och eventuella extrakläder. När du stänger dragkedjorna så återfår jackan sin vanliga storlek så att den passar dig som en vanlig jacka. Jackans krage är medelhög vilket fungerar perfekt som skydd när jag kör motorcykel men utan att för den skull trycka mot halsen eller hjälmspännet. Om jag skulle önska mig något mer så skulle det vara att kunna fästa en huva på jackan när jag använder den som vanlig jacka. Min partner har jackan Knox All Sport och han har kunnat köpa till detta. Det är suveränt en regnig dag och jag är alltid avundsjuk på hans huva när vi promenerar i regnet.

Det här är från en helg i december när vi åkte till Manresa för att se ett band vi gillar. Det är kallare än det ser ut. Under Olivia-jackan har jag på mig en undertröja i ull, Urbane Pro, min Klan väst och Knox Thermal Quilted Jacket.
Detta tycker jag ser så coolt ut – de reflekterande panelerna lyser i strålkastarljuset. Jag står cirka 15 meter framför min motorcykel.
Olivia som fritidsjacka, på vandring uppför Losehill en regnig dag i augusti under WIMA-träffen i Castleton, Derbyshire.

Thermal Quilted Jacket mk1
Detta är ett vadderat, lätt men varmt lager som jag använder mellan Urbane Pro och Olivia-jackan när jag kör motorcykel kalla dagar. Den går naturligtvis att använda ha under vilken ytterjacka eller regnjacka som helst. Jag använder den ofta som kofta hemma när det är kallt eller som en lättare jacka, den passar förvånansvärt bra till kjol. Den är också väldigt bekväm att sova i om det är kallt, och jag förutspår att den kommer att bli riktigt användbar vid nästa campingsemester. Det mest lysande med jackan är att den inte är gjord av dun men att den ändå är väldigt lätt och tar liten plats i packningen. Det gör den till ett utmärkt alternativ för de av oss som av etiska skäl inte köper varor gjorda av dun.

Några funktioner som gör jackan till ett utmärkt mellanlager: För det första är kragen hög baktill så att den skyddar nacken men den är låg framtill vilket gör att den inte stör ytterjackans krage eller gör det knöligt under hakan. För det andra går blixtlåset inte ända upp så du riskerar inte att det skaver på hakan. Slutligen har den inga ärmmuddar och därför är den smidig under ett yttre lager utan att det blir bylsigt runt handlederna. Den är nu utgående modell och du finner den under ”sales” på Knox hemsida. Den nya modellen har en lite elegantare stil och muddar.

Söndag eftermiddag och tid för tapas, Jadå – den vadderade jackan fungerar bra som en lätt jacka till kjol.

Cold Killer Blue Collection, sportjacka
Jackan har överraskande bra passform som en sportig fritidsjacka och samtidigt passar den fint som ytterlager över Urbane Pro vid mc-körning. Designen är smart och ändamålsenlig, vindtät framsida och stretch på baksidan, vilket gör att jackan sitter tight och inte fladdrar i vinden när jag kör motorcykel. Jag kan även använda den som fritidsjacka, kalla dagar tar jag Knox Thermal Quilted Jacket under. Dessutom har Cold Killer-jackan ett specialdesignat halsskydd som skyddar mot vinden samtidigt som hakan skyddas från blixtlåset. Jag gillar verkligen detta eftersom jag ofta har problem med att höga jackkragar skaver på hakan och att det blir trångt med hjälmspännet. De vindtäta partierna har ett fint fleecefoder som gör jackan mjuk och bekväm. Om jag skulle be om en uppgradering av något slag skulle det vara lite färg och/eller hi-viz- partier för att öka synligheten i trafiken. Jag skulle naturligtvis kunna ta en reflexväst utanpå, men jag vill helst slippa det.

Vindavvisare i halsen
Tight fit över Urbane Pro
Cold Killer-jackan funkar även bra som fritidsjacka.

Cold Killers Blue Collection, sportbyxor
Precis som jackan har byxorna vindtät front med fleecefoder och stretch på baksidan. Detta och den höga midjan (till min navel) gör dem riktigt bekväma. Knox beskriver dem som ett mellanlager, men jag bär dem ofta utan långkalsonger under. Jag tycker också att de är bekväma att sova i, vilket gör dem bra för långa resor när jag tältar. Dessa byxor, tillsammans med mina yllelångkalsonger och ofodrade mc-byxor håller mig varm och bekväm på motorcykeln i temperaturer runt +4C åtminstone (det var inte kallare än så här i vintras). De fungerar också bra svalare dagar under mina helventilerade mc-byxor, eftersom den vindtäta fronten förhindrar ventilationen i byxorna mycket effektivt. Jag tänker att den kombinationen kommer att vara ett suveränt alternativ att ta till kalla sommardagar i Sverige. Vädret kan variera från ganska kallt till varmt även i juli och augusti så flexibilitet i packningen är viktigt för mig som packar lätt. Jag måste erkänna att jag använde Cold Killers-byxorna de flesta kvällar här hemma i vintras, och under julperioden i Sverige hade jag dem under mina vanliga byxor både inomhus och utomhus. Av kläderna i denna recensionen blev dessa min favorit. Det var kanske oväntat men jag lovar er att jag skulle bära dem varje dag vintertid om jag kunde komma undan med det men de ser ganska konstiga ut till kjol.

Byxorna är så bekväma! Så här ser det ut de flesta kvällar hemma hos mig – även om lektyren varierar.

Sammanfattning
Som jag nämnt tidigare är jag inget fan av löstagbara foder i min mc-utrustning, de är så skrymmande i packningen och de är ganska värdelösa att använda separat. Därför är jag supernöjd med hur Knox-lager på lagersystem fungerar, det gör att jag kan använda de varma kläderna när jag inte kör mc och de är fortfarande bekväma och varma. Jag har bara haft kläderna i ett år, (och jag har bara kunnat köra mc halva året på grund av pandemin) men jag har använt dem mycket när jag väl har kört mc. Jag har även använt dem på väg till och från jobbet och när jag bara har varit hemma.

The Cold Killers och den vadderade jackan har jag tvättat i skontvätt 30C, utan några som helst problem. Olivia-jackan har jag handtvättat försiktigt med Nikwax tvättmedel och impregneringssprej men jag har ännu inte haft tillfälle att testa den i hällregn efter det. Jag återkommer när jag har provat.

Om du, precis som jag, vill ha flexibla kläder som kan användas både när du kör mc, sitter hemma i soffan eller när du tältar en kall natt – kort och gott kombineras för olika behov och tillfällen, då bör du definitivt ta en titt på Knox lager på lager-system!

Knox har ofta kampanjer med rabatterade priser. Just nu finns Thermal Quilted Jacket i sales i Knox web shop för 20 pund och det är rabatt när du köper Urbane Pro i kombination med en ytterjacka.

Från vänster till höger, Thermal Quilted Jacket, Cold Killers jacka och byxor. Måttbandet är inställt på 28 cm.

Tack till Ela för korr-läsning!

Published by

Avatar photo

Åsa

I'm a passionate biker from Sweden. I love to travel, preferably on my motorcycle. Please let me know what you think of my blog! Post a comment or send an e-mail: asa@forza.greynorth.net

Comments: